گوجه فرنگی مفید یا مضر؟ : امروزه بین اساتید طب سنتی و پزشکان طب غربی بر سر مفید یا مضر بودن گوجه فرنگی و صد البته رب گوجه فرنگی که در واقع تغلیظ شده آن است و همچنین سس گوجه فرنگی، جنجالی برپاست.
گوجه فرنگی مفید یا مضر؟
اساتید طب سنتی بنا به دلایل متعددی که مطرح میکنند آن را یک گیاه مضر برای سلامتی میدانند و از طرفی پزشکان و اساتید طب غربی آن را یک معجون ضد سرطان و مفید میشناسند، در این بین لازم دیدم اندکی موضوع را از نظر سلولی مولکولی باز کنم تا انشا… نتیجه این مقاله، تصمیم درست مردم در خوردن یا نخوردن گوجه فرنگی، رب گوجه فرنگی و سس گوجه فرنگی باشد، گرچه جدیداً محصولات جدیدی بطور افراطی به بازار آمده که شامل آب گوجه فرنگی و چیزهای دیگر میباشد.
مرسوم نبودن گوجه فرنگی
این گیاه که جزو سبزیجات دسته بندی میشود در قرن شانزدهم به انگلستان منتقل شد و برای اولین بار توسط یک پزشک انگلیسی به نام جان جرارد کشت داده شد.
در واقع جان جرارد اولین کسی بود که به این حقیقت دست یافت که گوجه فرنگی حاوی ماده سمی است، که بعدها مشخص شد که این ماده نوعی سم به نام گلیکوآلکالوئید است و به همین علت او در کتابی که منتشر کرد گوجه فرنگی را یک گیاه سمی اعلام نمود و در نتیجه انتشار این مطلب تا مدتها در انگلستان و آمریکای شمالی خوردن آن به علت ناسالم بودن مرسوم نبود.
سم گوجه فرنگی از نظر علمی
گوجه فرنگی حاوی مادهای به نام توماتین که نوعی گلیوآلکالوئید سمی است، آلکالوئیدها ترکیبات پیچیده نیتروژن دار هستند که معمولاً اثرات قوی فیزیولوژیک بصورت اثرات بازی، روی بدن انسان و حیوانات دارد و شاید یکی از رازهای این که این گیاه غذای معمولی حیوانات را تشکیل نمیدهد وجود همین سم آلکالوئید در آن است که بطور طبیعی به سمت آن کشیده نمیشوند.
گوجه فرنگی علاوه بر آلکالوئید دارای اسید سیتریک نیز میباشد که آن هم میتواند روی متابولیسم سلولی اثر منفی داشته باشد که طبیعتاً میتواند عملکرد سلولی را در سوخت و ساز و تولید انرژی، دچار مشکل نماید که این موضوع میتواند موجب کاهش تولید انرژی در سلولها شده و در تمام سلولهای بدن کاهش برآیند فعالیت ایجاد نماید.
آلکالوئید در گوجه فرنگی از نوع سمی میباشد و ساختمان آنها شبیه نیکوتین سیگار میباشد.
مسمومیت از گوجه فرنگی
گوجه فرنگی مفید یا مضر؟ : برگها، ساقه و میوۀ سبز (کال) گوجه فرنگی دارای میزان بیشتر سم گلیکوآلکالوئید یا توماتین است و مصرف برگ گوجه فرنگی در چای در حداقل یک مورد موجب مرگ فرد شده است؟!!
حساسیت مصرف گوجه فرنگی
مصرف گوجه فرنگی خام میتواند منجر به بروز حساسیت شود و حتی ممکن است موجب بروز آنافیلاکسی شدید گردد، بخصوص شاهد این موضوع در بچهها و افراد مستعد به حساسیت میباشیم.
طبع گوجه فرنگی
از لحاظ طب سنتی گوجه فرنگی دارای طبع سرد و تر است و موجب افزایش بلغم در فرد یا اصطلاحاً غلبه بلغم میگردد و همچنین به علت دارا بودن خاصیت سودا زایی موجب بروز خارش و حساسیتها و رکود اخلاط بدن و در نتیجه در مرحله پس از بلغم باعث رسوب سودا در بدن و کم شدن فعالیت اعضای بدن میگردد.
رب گوجه فرنگی
رب گوجه فرنگی با توجه به اینکه تغلیظ شده چندین کیلو گرم گوجه فرنگی میباشد، میتواند تجمع سم گلیکوآلکالوئید یا توماتین را به چندین برابر افزایش دهد لذا توصیه ما مصرف زرد چوبه و فلفل سیاه و زرد چوبه به عنوان طعم دهنده و رنگ زا در غذاها میباشد ضمن اینکه باید بدانیم زردچوبه و فلفل سیاه هر دو به شدت ضد سرطان، ضد پوکی استخوان، ضد روماتیسم و مقوی معده و قلب هستند.
بنابراین سایر محصولات گوجه فرنگی مانند آب گوجه فرنگی و ترشی گوجه فرنگی و همچنین سس گوجه فرنگی نیز به علت دارا بودن گلیکوآلکالوئید توصیه نمیشوند.
در کنار کبابها به جای گوجه فرنگی کبابی میتوانید از پیاز کبابی که سیخ شده و روی زغال کباب شده و یا از ریحان و سماق استفاده نمائید.
بیشتر بخوانید:
__________________________________