خواص دارويي فلوس:
فلوس درختي است به ارتفاع ۱۰-۱۵ متر که به حالت خودرو در بشتر نقاط گرمسير دنيا مانند آفريقا، هند و جنوب ميرويد. فلوس در بعضي از نواحي ايران بهنام خرنوب هندي و خيار شنبر نيز معروف است. ميوه فلوس به طول ۳۰ تا ۵۰ سانتيمتر و به قطر ۳-۲ سانتيمتر است. اگر فلوس در قسمت طول آن شکافته شود تيغههاي متعددي در آن ديده ميشود که فلوس را به خانههاي متعدد گاهي تا ۱۰۰ خانه تقسيم ميکند.
در داخل اين خانهها مايع چسبنده تيره رنگي وجود دارد که عسل خيار شنبر ناميده ميشود. طعم اين مايع کمي شيرين ولي نامطبوع است. براي استفاده از فلوس غلاف آن را کمي روي آتش گرم ميکنند تا عسل خارج شود. معمولاً اين عسل با روغن بادام مخلوط شده و بهعنوان مسهل استفاده ميشود البته ميتوان مغز فلوس را با قند يا شکر مخلوط کرده و در درجه حرارت معتدلي پخت که به آن فلوس پخته ميگويند.
ترکيبات شيميائي:
مغز فلوس داراي اکسي آنتراکينون، مواد قندي، صمغ، اسانس و مواد روغني است. خاصيت مسهلي فلوس مربوط به چند ماده شيميائي است که از مشتقات آنتراکينون ميباشد.
صور داروئي فلوس:
۱۰ گرم عسل فلوس را با يک ليتر آب جوش مخلوط کرده و آن را صاف ميکنند و به مريض ميدهند. اين جوشانده مسهل خوبي است. مقدار عسل فلوس را ميتوان در مورد يبوستهاي سخت تا ۶۰ گرم نيز افزايش داد. البته براي بهتر کردن طعم آن ميتوان مقداري شربت گيلاس يا انجير به آن اضافه کرد.
۵ گرم عسل فلوس را با همان مقدار آب مقطر مخلوط کرده و سپس مقدار ۱۲۵ گرم قند کوبيده را به آن اضافه کنيد بعد آن را حرارت دهيد تا به آرامي آب آن بخار شود و وزن آن به ۱۰۰ گرم برسد و غليظ شود. اين مربا نيز مسهل بسيار خوبي است مقدار مصرف آن ۵۰-۱۰۰ گرم در روز است.
خواص داروئي:
۱. فلوس از نظر طب قديم ايران کمي گرم و تر است.
۲. يکي از بهترين داروها براي رفع يبوست ميباشد زيرا مصرف آن عوارضي ندارد بنابراين حتي براي زنان حامله و اطفال مناسب هست.
۳. براي درد مفاصل و نقرس فلوس را به موضع درد بماليد.
۴. براي کليهها مفيد است مخصوصاً آنهائي که کليهشان سنگساز است در صورت استفاده از آن مبتلا به سنگ کليه نميشوند.
۵. جوشانده پوست درخت فلوس اسهال خوني را رفع ميکند.
۶. نرم کننده سينه است.
۷. براي باز کردن گرفتگي روده و دلپيچه، فلوس را مخلو ط با ريشه ختمي بهکار بريد.
۸. براي معالجه ديفتير، فلوس را با آب گشنيز مخلوط کرده و به بيمار بدهيد تا غرغره کند.
مضرات:
فلوس براي معده مضر است چون به رودهها ميچسبد و ايجاد دل درد و ناراحتيهاي روده ميکند بنابراين بهتر است با مصطکي و انيسون روغن بادام خورده شود.