عوامل اصلی شیوع سرطان در کشور ما
سرطان در تمام دنیا رو به افزایش است. طبیعتا برخی عوامل مثل اغذیه چرب، چاقی، بی تحرکی، آلودگی هوا، دخانیات، استرس در همه جوامع دخیل هستند ولی به عقیده ما برخی دیگر از عوامل سرطان هستند که در کشور ما بیش از بسیاری از نقاط دیگر دنیا تاثیرگذار می باشند و همین عوامل سرعت رشد سرطان را بیشتر و سن ابتلاء به آن را کاهش داده است.
به عنوان مثال :مصرف کودهای شیمیایی در ایران خیلی بی ضابطه بوده است تا جایی که دکتر پیام آزاده دبیر همایش سالانه انجمن سرطان ایران در سال ۱۳۸۸ اعلام کرد: سرطان هاي دستگاه گوارش به دليل به كارگيري كودهاي نیترات در كشور رو به گسترش است.
كشورهاي پيشرفته دنيا استفاده از كودهاي حاوي نیترات وکادمیوم را به دليل سرطان زا بودن شان حذف كرده اند ولی در ایران براي واردات اين كودها يارانه پرداخت مي شود. استفاده از کودهای اوره- فسفر است که سبب بزرگ و سنگین شدن سیب زمینی ها می شود. ما مردم را به خوردن سبزي و سيفيجات به منظور مقابله با سرطان ترغيب مي كنيم در حالی كه به دليل استفاده از كود ازت، اين سبزيجات منشا انواع سرطان ها هستند. مصرف بیش از حد سموم دفع آفات در شمال کشور نیز باعث افزایش روزافزون سرطان های دستگاه گوارش در این مناطق شده است
خانم دکتر وحید دستجردی وزیر وقت بهداشت و درمان در سال ۱۳۹۰ ضمن تایید خطرهای موجود در مواد غذایی حاصل از سموم و کودهای شیمیایی گفت: میزان سمی که در محصولات غذایی مصرف میشود، بالاست و وجود این سموم به ایجاد انواع بیماریها از جمله سرطان منجر میشود.
علت دیگر، افزودن بی ضابطه ی مواد نگهدارنده به مواد غذایی است که در این مورد هم ضعف نظارتی وجود دارد. دكتر سيد محسن موسوي رئيس اداره سرطان مركز مديريت بيماري هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در سال ۱۳۸۵ هشدار داد:
«استفاده بيش از حد مجاز از نيتريت به عنوان نگهدارنده در مواد غذايي، كنسروها و… قطعا يك عامل سرطان زا محسوب مي شود. متاسفانه در بررسي هاي انجام شده، مواد غذايي ما حاوي نيتريت به ميزان بالايي هستند. پيش بيني ما اين است كه در يك يا دو دهه آينده وضعيت سرطان در كشور ما دچار تغیيرات جدي شود و شاهد افزايش موارد ابتلا به سرطان در كشور باشيم».
علت دیگر تولید و مصرف محصولات کشاورزی است که از نظر ژنتیکی دستکاری شده اند که عامل بالقوه مهمی است تا وضعیت ما در آینده بدتر از این هم بشود.
تجویز و مصرف بی رویه داروهای شیمیایی، تصویربرداری های بی رویه با اشعه ایکس، آلوده شدن خاک کشورهای همسایه با اورانیم ضعیف شده، عوامل دیگری هستند که ریسک ابتلاء به سرطان را در کشور ما افزایش داده اند که بحث آن مفصل است.
سرطان و امنیت ملی
بنا بر آنچه گفته شد، سرطان و مقوله های مربوط به آن مثل کشاورزی، برای ما تبدیل به یک موضوع امنیتی شده است. چون هم اقشار مختلف جامعه در همه سنین را درگیر می کند، هم مخارج زیادی را به کشور و خانواده ها تحمیل می کند.
سرطان به تجارتى بس سودآور مبدل شده، به طورى كه زمينه فعاليت كارتلهاى بسيارى در بخشهاى دارويى،جراحى، تحقيقاتى و… را فراهم آورده است. تجارت سرطان پس از رقيب بزرگترش يعنى صنعت پتروشيمى، در رتبه دوم قرار دارد. در مقاله ای ذکر شده بود که طى بيست سال يعنى از سال ۱۹۷۰ تا ۱۹۹۰ تنها در آمريكا، چنين تجارتى حدود هزار ميليارد دلار را به خوداختصاص داده است. به همین دلیل است که همواره برای درمان های دارویی سرطان مثل شیمی درمانی با وجود درصد موفقیت کم آن تبلیغ می شود و قدرتهای جهانی در عمل به دنبال پیشگیری از سرطان نیستند.
شواهد نشان می دهد که دشمنان ما از هر راهی که بتوانند در سدد گسترش سرطان در منطقه هستند تا از این راه کشورهای منطقه را هم از نظر سطح سلامت و هم از نظر مالی و اقتصادی فلج کنند.
نتايج يك تحقيق بين المللي نشان داده است كه مواد سمي و سرطانزاي ناشي از حمله رژيم صهيونيستي به غزه تا ده ها سال در بدن انسان ها و آب هاي زيرزميني غزه باقي مانده و بيماري هايي نظير سرطان، بيماري هاي كبدي و كليوي و نازايي ايجاد خواهد كرد. همچنین سرطان غدد لنفاوي که به ندرت در ميان افراد زير ۱۲ سال مشاهده ميشود، همينک به يک بيماري عادي در ميان کودکان عراقي تبديل شده است.