طب سنتی
طب در ایران
قدمت طب سنتی به تأیید حکمای این طب به درازای طول عمر انسان است. برخی از دانشمندان، حکما و محققان در این علم براین باورند که علم طب، مبدأ الهی دارد و متکی بر وحی است.
طب سنتی قدمت چندین ساله دارد که در دوره های چون هخامنشیان ،ساسانیان و اسلامی پیش رفت چشم گیری داشته است.
توضیحات این سه دوره شامل :
دوره هخامنشیان:
این دوره یکی از سودمندترین و درخشا نترین دوره ها در تاریخچه ی پزشکی ایران است. این علم حدود ۲۵۰۰ سال پیش در ایران به سبب تاکید بر موضوعات بسیاری ازجمله بهداشت در کتاب های مذهبی زرتشتیان از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است و همه ی پزشکان در این دوره بر اساس اهمیت تقسیم بندی شده اند. پزشکان دارو(داروساز) – جراح – روان درمان ها و پزشکان گیاهی و در کتاب اوستا نیز می توان نوشته هایی در این بابت یافت.
دوره ساسانیان:
منشأ و ریشه ا نتقال پزشکی از هخامنشیان به ساسانیان در این دوره آغاز شد.بین امپراطورها و پزشکان تاریخچه طبابت ایران و در نتیجه طب اسلامی به دوره ی جدیدی پا نهاد.به علت تحت همسایه بودن ایران با کشورهای تحت سلطه امپراطوری رم شرقی دانشمندان قدیمی و حکیمان برای یادگیری این علم به ایران مهاجرت نمودند و پس از آن بیمارستان و مدرسه جندی شاپور ساخته شد و به دنبال آن با برپایی اولین کنگره پزشکی در دوران حکومت انوشیروان برای بحث و گفتگو در مورد موضوعات پزشکی و فلسفی انقلاب بزرگی در ایران و طب جهانی ایجاد شد.
دوره اسلامی:
قدمت طب اسلامی به تایید تمامی حکمای این طب به درازای عمرانسان است وحتی به تعبیر بهتر، به درازای عمر زمین. برخی ازنام آورترین، دانشمندان، حکما و محققان بزرگ در این علم براین باورند که علم طب، مبدا الهی دارد و متکی بر وحی است. (محمدبن محمدبن نعمان عکبری بغدادی) ملقب به (شیخ مفید) می فرماید: (طب دانشی است درست که آگاهی از آن امری ثابت و راه دسترسی به آن وحی است.)
آگاهان به این دانش آن را تنها ازطریق پیامبران بهره گرفته اند و با استفاده ازسمع (ادله ی نقلی)، نه تنها باهدف درمان بلکه برای فراگیری آن کوشیده اند در واقع آگاهی از این علم، نعمتی از جانب خداوند ی است که برهمه ی نهفته ها آگاه است.
سید بن طاووس نقل کرده است: (خداوند آدم را از بهشت فرو آورد و او را از آگاهی به همه چیز برخوردار ساخت. طبابت از جمله چیزهایی بود که خداوند وی را از آن آگاه کرد.)
بنابراین می توان گفت که سرآغاز علم طب، آموزه های وحی بوده: اما تجربه ی حکما نیز به آن افزوده شده و کم کم این دانش وسیع و وسیع تر شده و هم اکنون نیز هم در حال گسترش می باشد.
بنا به نقل های تاریخی، ادریس پیامبر(صلی الله علیه و آله) ۸۳۰ سال پس از هبوط آدم نخستین کسی است که حکمت و ستاره شناسی و طب را از خداوند آموخت و پروردگار جهانیان راز بسیاری از علوم را برای او فاش کرد و بنا به نقل روایات : ادریس را ادریس نامیدند چون بسیار اهل مطالعه و تحصیل بود.
دوره های مختلف طب پیش از تاریخ جنبه های نیمه تجربی و نیمه جادویی داشته است.
تاریخچه مختصر داروی سنتی چین :
امپراتور سوم در عصر باستان چین ” شن نون ” نام داشت. گفته می شود که او یک روز صد نوع گیاه را مزه کرد … و ۷۰ نوع ماده سمی یافت. این روایت بیانگر روانه سرسختی زحمتکشان عصر باستان بود که مبارزات دشواری با طبیعت و بیماری داشته و در جریان آن داروها را کشف کرده وتجربیاتی اندوختند. این تصویر واقعی از منشاء داروهای سنتی چین است.
سید بن طاووس نیز نقل کرده است: “خداوند آدم را از بهشت فرو آورد و او را از آگاهی به همه چیز برخوردار ساخت. طبابت از جمله چیزهایی بود که خداوند وی را از آن آگاه نمود“
مفهوم غذا درمان در کنار طب سنتی
امروزه انسان ها مصرف دارو های شیمیای به صورت مکمل غذایی یا عصاره گیاهان در پاکت های زیبا را موثرترین روش برای درمان می داستند.
ولى درحال حاضر عدۀ زیادى از دانشمندان جهان که تعداد آن ها نیز روزبهروز درحال افزایش است ، تلاش مىکنند تا با استفاده از گنجینۀ منابع طبیعى وسیع کرۀ زمین که بهصورت گیاهان و جانوران بهطور رایگان در اختیار انسان قرار گرفته است، با انجام تحقیقات علمى در مراکز تحقیقاتى مجهز بینالمللى ، مواد شفابخش بهدست آورند.
غذاهاى مناسب و خوب مىتواند مواد مفیدى را در بدن رها سازد که عوامل شیمیایى سرطانزا را منهدم کند و حتى در مواردى که رشد غیرعادى سلولها در قسمتى از بدن به نشانۀ سرطانىشدن آغاز شده باشد، موجب توقف رشد و روند سلولها بهسوى سرطانىشدن و همچنین کوچکشدن تومورها شود. به گزارش اسان طب ازجمله غذا های مناسب و سالم نیز میتوان به این موارد اشاره کرد.
طب سنتی – دکتر علی محمد ملاحی | طب سنتی در گرگان | موسسه طب الرضا |